top of page

Katar tvrdí, že je "téměř nemožné" rychle nahradit ruské dodávky do Evropy


Dauhá/Londýn 22. února (Reuters) - Katar ani žádná jiná země nemá kapacitu nahradit dodávky ruského plynu do Evropy zkapalněným zemním plynem (LNG) v případě přerušení dodávek v důsledku konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou, uvedl v úterý katarský ministr energetiky.


Vzhledem k tomu, že většina katarských objemů je vázána dlouhodobými smlouvami převážně s asijskými odběrateli, činí množství odklonitelných objemů, které mohou být dodány do Evropy, pouze 10-15 %, dodal Saad al-Kaabi.


Kaabiho komentáře obnovily obavy o bezpečnost dodávek plynu do Evropy v době, kdy se v úterý vystupňovalo napětí mezi Ruskem a Ukrajinou poté, co Moskva nařídila vstup vojsk do dvou separatistických oblastí na východě Ukrajiny. číst více


"Rusko (zajišťuje) myslím 30-40 % dodávek do Evropy. Neexistuje jediná země, která by mohla takový objem nahradit, není na to kapacita z LNG," řekl Kaabi novinářům na plynové konferenci v Dauhá.


"Většina LNG je vázána na dlouhodobé kontrakty a destinace, které jsou velmi jasné. Takže nahradit takovou sumu objemu tak rychle je téměř nemožné," řekl.


Spojené státy a jejich evropští spojenci se chystají vyhlásit nové sankce proti Rusku poté, co prezident Vladimir Putin formálně uznal nezávislost dvou regionů na východě Ukrajiny. Sankce by mohly ovlivnit tok ruského plynu do Evropy.


Německo v úterý zastavilo projekt plynovodu Nord Stream 2 v Baltském moři, který má zdvojnásobit tok ruského plynu přímo do Německa. Tento krok způsobil, že ceny plynu v úterý vzrostly.


Spojené státy nedávno oslovily Katar a další země, například Japonsko, aby v případě eskalace konfliktu přesměrovaly dodávky plynu do Evropy.


Zdroje agentury Reuters uvedly, že vývoz katarského LNG byl v posledních dnech nižší, protože dva z jeho megavlaků byly odstaveny, což je další faktor, který by mohl omezit volné množství, které bude posláno do Evropy.


Japonsko začátkem tohoto měsíce uvedlo, že po žádostech Spojených států a Evropské unie odkloní některé náklady LNG do Evropy.


Těch několik málo nákladů, které do Evropy dorazily, však byly náklady, které již byly naplánovány v rámci společné dohody mezi japonskou společností JERA a francouzskou společností EDF, a nejednalo se o žádné dodatečné dodávky.


V současné době čelí Japonsko chladnému období, které vyčerpalo zásoby LNG, a pociťuje opětovnou poptávku po zásobách, a proto potřebuje další dodávky LNG.


"Zatím jsme nezaznamenali nic konkrétního, co by se týkalo dodávek. To se samozřejmě může změnit, ale je jasné, že Katar a Japonsko budou mít omezenou schopnost pomoci s dodatečnými náklady, pokud Evropa ztratí přístup k ruskému plynu," řekl Robert Songer, analytik LNG ve společnosti ICIS, která se zabývá komoditním zpravodajstvím.


Zdoj: https://www.reuters.com/world/middle-east/qatar-can-divert-up-15-its-gas-exports-2022-02-22/

14 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page